Szentivánéji álom (Nemzeti Színház)

2014. december 14. 18:44 - varenka

Igen, köszönöm, teljesen jogos kérdés, hogy miért kellett nekem a Nemzetibe menni, de hát az az igazság, hogy kíváncsi voltam, mi lett belőle most, hogy már elült a nagy felhajtás az igazgatóváltás körül. Nemzetibb lett? Tényleg kellett a felhajtás? Ó, jaj. Először is, igen, nemzetibb lett kéremszépen. Hogy hogyan kell nemzetibbé tenni egy színházat? Nagyon egyszerű! Rá kell tenni a magyar címert a jegyekre, a plakátokra, a karácsonyfa mögött fel kell feszíteni egy nagy molinót, amin 50 centis címerek alkotnak sormintát, kell mindenhova egy címer, lehetőleg ki kell címerezni a vécépapír gurigákat is - hát valóban, így már sokkal szebb és jobb minden. 

De hát ne adjunk ennyire a külsőre, nézzük a darabot. Remélem, emlékszünk még rá, hogy mennyire iszonyúan megbotránkoztatóak voltak az Alföldi-éra alatti darabok (állítólag)! Hasonlítsuk ezt össze azzal, hogy a Szentivánéji álom második felvonása úgy kezdődik, hogy felmegy a függöny, és ott van a színpad hátsó falán egy gigantikus fasz. Oda van rajzolva, akkora, hogy a teljes falat beteríti, mekkora lehet az, mondjuk 50 nm? Simán lehet, hogy alulbecsültem. Szóval az érintett pénisz akkora, hogy nem férne el a lakásomban. Amúgy az ég egy adta világon semmilyen szerepe sincs a darabban, csak úgy van, mert miért ne. Ezen túl is rengeteg elem segíti azt hogy a darabot közelebb hozzuk a mai tizenévesekhez, akik mellesleg tényleg folyton vihorásztak az előadás közben: a szereplők mobiltelefonálnak egymással, előfordul, hogy reppelnek, esetleg hörgős-énekelnek, mert hát ez kell a tiniknek, na. 

Az, hogy a darab egyébként sem az eredeti Szentivánéji álom, hanem inkább egy feldolgozás, továbbgondolás; az, hogy drámát csináltak a vígjátékból (aztán odaírták a színlapra, hogy vígjáték) igazából nem zavart, talán ez volt az egyetlen érdekes része az egésznek. A színészek is jók, Tompos Kátyát még mindig bírom, de a fiúk is jók voltak. Viszont az orbitálisan szar, tiniközönségnek szóló poénok, a tök felesleges 6 méteres faszrajzok, na azok zavarnak. Nem, nem zavarba hoznak, vagy megbotránkoztatnak, csak egyszerűen rossz lesz tőlük a darab. Nem baj, nem kell a Nemzetibe menni.

Szólj hozzá!
Címkék: színház

A bejegyzés trackback címe:

https://haromakobon.blog.hu/api/trackback/id/tr296982847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása